Saturday, November 4, 2023

Liikkuminen Tokiossa 2024 lokakuussa

 




Liikkuminen Tokiossa 2023


Olimme Tokiossa lokakuun lopulla 2023.Olemme matkanneet vuonna 2006 Kiotossa ja Osakassa. Tokiossa olimme ensimmäistä kertaa. Olimme valmistautuneet 8 päivän Tokion matkaamme huolellisesti. Meillä oli karkea suunnitelma kunkin päivän kohteista. Olin tutustunut Google Mapsin avulla kohteisiin liikkumisen vaihtoehdoista. Liikkumistavatkin oli siis valittu etukäteen. Mahdollisia tapoja oli käytännössä neljä pääkategoriaa:  kävely, metro, bussi ja taksi. Lopulta käytimme järkevästi kaikki eo tapoja. Tyypilliset matka-ajat olivat 30 min - 1 tunti. Kauimpana oleviin kohteisiin ehkä jopa 1,5 tuntia.


Asuimme viehättävässä vähän kalliimmassa hotellissa: hotelli Chinzanso Shinkujun pohjoispuolella. Aivan hotellin ovelle ei mikään metrorata kulkenut, joten tiesimme, että joka päivä siirtyminen alkaa kävellen. Kahden metrolinjan asemille oli kohtuullinen kävelymatka - toiseen 15 min ja toiseen 25 min. Hyvin pian kuitenkin selvisi, että tuon 25 min aseman voikin hoitaa bussi + juna yhteydellä ja bussipysäkille oli noin 5 min kävelymatka. 


Liikkuminen kaupungin sisällä on yllättävän sujuvaa metroilla.Tyypillisesti maksimissaan yhdellä vaihdolla pääsi useimpiin kohteisiin. Metrovaunut ovat supersiistit ja täysin turvalliset. 


Kaiken liikkumisen lähes välttämätön edellytys oli Google Mapsin käyttö. Tämä oli meillä tiedossa jo kotona ja hankin verkosta eSim datayhteyden. Tämä on joustava ja edullinen, mutta edellyttää puhelinta, jossa on eSim valmius - jos näin ei ole kannattaa hankki prepaid sim-kortti.


Toimintatapa oli kohteeseen lähdettäessä jo ennalta valittu. Google maps tarjoaa julkisilla useita vaihtoehtoja, ja näistä itselle sopivin on yleensä helppo valita. Kun Google mapsissa syöttää kohteen, näyttää navigaattorin kunkin reitin kohdalla päästä päähän reitin, reitillä olevien julkisten pätkien lähtöajat ja kestot sekä kävelysiirtymät ja niiden kestot. 


Kunkin metro-osuuden lähtöasemalta piti etsiä sen pääteasema. Jos käytössä on IC-matkakortti, ei tarvitse enää muuta kuin siirtyä korttia näyttäen lähtölaiturille odottamaan junaa. Jos taa matkakorttia ei ole, pitää metrokartalta löytää pääteasema ja poimia siitä osuuden hinta. Tämän jälkeen pitää mennä lippuautomaatille ja ostaa ko. hintainen lippu ja mennä sen kanssa laiturille ja vaihtoasemalla toistaa tämä prosessi.


Olimme päättäneet hankkia heti saavuttuamme IC-kortit. Näitä on käytössä kaksi, Suica ja Pasimo. Olimme päätyneet kotona Suican kannalle. Kun saavuimme Tokioon, vähitellen selvisi, että tämän myynti oli lopetettu määräämättömäksi ajaksi. Selitykset tälle olivat ontuvia. Päätimme sitten hankkia Pasmot. Tämäkin osoittautui huomattavan hankalaksi, sillä korttia ei myyty enää automaatista vaan hyvin harvoista toimistoista Tokiossa ja ostamiseen piti esittää ulkomaan passi.

Selvän tiedon saaminen myyntipaikasta osoittautui myös haastavaksi. Lopulta löysimme sen Marunouchi Linen toimistosta Shinjuku metroasemalta. Tämän paikan löytäminen oli hankalaa, kun sitä ei ole Google mapsiin merkattu tai sitten en osaa hakea sitä. Toimisto on kuitenkin Shinjuku station alueen pohjoispäässä.


Hankalimpia asioita liikkumisen kannalta ovat isot keskustan metroasemat, varsinkin Shinjuku ja Tokyo. Shinjuku on selvästi sekavin näistä. Paikkojen löytämistä näillä asemilla Google Mapsin avulla estää satelliittisignaalin puuttuminen. Reititys menee kyllä oikein ja silloin kannattaa seurata vain reitin porttinumeroita. 


Taksin käyttö on varsin helppoa, ja hinnat ovat edullisia - selvästi halvempia kuin Suomessa. Taksin käytön varjopuolena on hitaus ruuhkien vuoksi, ja kuljettajat puhuvat vain japania.



Tässä pari esimerkkiä googlen reitityksestä. Ylempi  on kaksi metroyhteyttä  ja alempi on metro ja bussiyhdistelmä.





 Tokyo Metro Marunouchi Line Shinjuku Station

Located below the Metro Promenade underground mall on the northern end of Shinjuku Station, the Marunouchi Line is a subway running in an east-west U-shape from Ogikubo in Tokyo’s western suburbs through Shinjuku, Yotsuya, Ginza, Tokyo, and then continuing up to Ikebukuro, with a branch line to Honancho. The station can be accessed from the West or East gates at Shinjuku, but is closest to the former.



.


No comments:

Post a Comment